Tvrtka ili obrt – što otvoriti?

Obrt ili tvrtka? To je pitanje. Želite pokrenuti vlastiti posao, ali niste posve sigurni što bi ste vlastito otvorili – obrt, j.d.o.o. ili d.o.o? Koje su točno razlike i što Vam se u Vašem slučaju najviše isplati.

Obrt ili tvrtka? To je pitanje.

Želite pokrenuti vlastiti posao, ali niste posve sigurni što bi ste vlastito otvorili – obrt, j.d.o.o. ili d.o.o? Koje su točno razlike i što Vam se u Vašem slučaju najviše isplati.

Znate da želite nešto svoje, tu nema dileme, znate i točno kojom djelatnošću biste se bavili ali upadate u stanje potpune konfuzije kod registracije poslovnog subjekta. Sve navedeno zvuči Vam jednako dobro, ali i jednako loše. Ne brinite, pomoći ćemo Vam da odaberete ono što je za Vas najbolje.

Prva stvar kod pokretanja svakog posla, a pogotovo vlastitog, dobro je da detaljno razradite poslovni plan i poslovnu strategiju kako biste mogli objektivno sagledati svoju poslovnu ideju i sve prednosti i nedostatke. Ako ćete za pokretanje posla uzimati poticaje i bespovratna sredstva za samozapošljavanje ili bankovni kredite i zajmove, svakako ćete trebati priložiti poslovni plan. Ako ste odlučili samostalno krenuti u otvaranje posla bez ičije pomoći, svejedno savjetujemo da si sami napišete svoj poslovni plan koji će Vam pomoći da sve o čemu razmišljate stavite na papir.

Niti jedan pravni oblik ( obrt, d.o.o. ili j.d.o.o.) nije pogrešan odabir ako imate dobru ideju, poslovnu priliku i potencijalne kupce. No svaki pravni oblik ima svoje prednosti i nedostatke kada ste poduzetnik početnik koji tek kreće po prvi puta.

Za početak bismo Vam svakako sugerirali da pronađete dobro knjigovodstvo koje će Vam moći dati savjete i usmjeriti Vas što otvoriti na temelju posla kojim se planirate baviti, pa čak i u slučaju da ćete se kasnije odlučiti za neku opciju u kojoj ćete knjige voditi samostalno. U ovom početnom stadiju, zgodno je imati osobu od povjerenja koja razumije što Vam to točno treba objasniti kada Vam na poreznoj upravi kažu pitajte knjigovođu.

Ako niste sigurni imate li potencijala za poduzetništvo, najbolja bi vam opcija bila otvoriti jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću. Troškovi početnog kapitala su manji od troškova za otvaranje d.o.o.-a, a ako Vam posao krene – lako se pozabavite dokapitalizacijom i maknete ono početno j. iz j.d.o.o.. Ako stvari ne krenu po planu, troškovi zatvaranja su puno manji nego da zatvarate d.o.o.. ? A zašto onda ne bih otvorio obrt?? – pitate se, i dodajete – ? Pa, troškovi osnivanja obrta su još manji!? – uskliknete zadovoljno. Jesu, to je činjenica, no uz otvaranje obrta dobivate i Damoklov mač koji visi iznad Vaše vlastite imovine.

Otvaranje obrta

Prema definiciji, obrt je samostalno i trajno obavljanje dopuštenih gospodarskih djelatnosti u skladu sa Zakonom koju obavljaju fizičke osobe. Svrha obrta je postizanje dobiti koja se ostvaruje proizvodnjom, prometom ili pružanjem usluga.

Zvuči sjajno, no moramo Vam odmah reći da se nekim djelatnostima možete baviti samo ako imate za to odgovarajuću stručnu spremu. Primjerice, da biste otvorili frizerski salon i registrirali ga kao obrt – morate biti frizer. To naravno nije slučaj kada otvarate j./d.o.o., ali tada ste Vi samo vlasnik i morate zaposliti frizera. Ono što se svima jako dopada kod obrta jest činjenica da su od 2018. godine oslobođeni plaćanja doprinosa obrtničkoj komori u prvoj godini djelovanja i činjenica da se s računa obrta može uzimati novac s računa bez pravdanja. Ako ste zaposleni negdje drugdje, i dalje morate plaćati obvezne doprinose za mirovinsko i zdravstveno ali samo na iznos dohotka koji ostvarite u toj godini, u slučaju gubitka doprinosi se ne plaćaju. Ako planirate iskoristiti poticaje za samozapošljavanje obvezujete se godinu dana da nećete nigdje drugdje raditi, čak i u slučaju da Vam posao ne krene.

Sad kad smo Vas propisno isprepadali negativnim stranama, vrijeme je za one pozitivne. Obrtnici si sami mogu voditi knjige, pogotovo oni koji su prijavili paušalni obrt. čak i ako imate knjigovodstvo, troškovi će Vam biti veoma niski. Podatke obrta možete lakše i brže promijeniti a ako dođe do situacija da morate zatvoriti obrt – procedura je iznimno brza i jednostavna. Ne morate ući u sustav PDV-a ako vam godišnji prihodi ne prelaze 300 000 kn, odnosno možete u sustav ući dobrovoljno i tada u njemu ostajete minimalno 3 godine.

D.o.o.

Društvo s ograničenom odgovornošću je trgovačko društvo u koje jedna ili više pravnih ili fizičkih osoba ulažu temeljne uloge s kojima sudjeluju u unaprijed dogovorenom temeljnom kapitalu. Minimalan temeljni kapital je 20 000 kn. Kod osnivanja su, već u samom startu radi kapitala veliki novčani troškovi, morate računati i na troškove za knjigovodstveni servise bez njega ne možete, a ako mijenjate naziv, sjedište ili dodajete djelatnost i tu će Vas opaliti po džepu. Računati morate i na dodatne troškove u vidu plaćanja članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori (42,00 kn) , turističkoj zajednici i doprinos za opće korisne funkcije šume. Ako želite zatvoriti firmu – opet Vas čeka hrpa troškova.

S vedrije strane, društvo s ograničenom odgovornošću nema obvezu plaćanja paušala što se tiče doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, ali ako vlasnik nije negdje već zaposlen, mora plaćati doprinose kao član uprave, ili se zaposliti u vlastitoj firmi. U tom slučaju – mora plaćati doprinose na direktorsku osnovicu koja za 2018.g. iznosi 5.213,00 kn što je isto kao i za vlasnika obrta . U prvoj godini poslovanja d.o.o. Je oslobođen plaćanja članarine HGK u iznosu 42,00 kn.

J.d.o.o.

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću je društvo kapitala čiji je najniži iznos temeljnog kapitala 10 kuna, a najniži nominalni iznos poslovnog udjela iznosi 1 kunu. Wow, zvuči genijalno, zar ne? Pa, da uštedjeli ste na početnom kapitalu ali zato na kraju svake godine morate 25% svoje dobiti staviti u rezerve. I ne, ne možete si tako napraviti mali privatni fond za crne dane, rezerve se mogu iskoristiti jedino za povećanje temeljnog kapitala i za pokriće gubitaka iz prethodne godine. U svojoj suštini, s j.d.o.o.-om možete sve što možete i s d.o.o.-om, s tom razlikom da j.d.o.o. mogu osnovati maksimalno tri osobe, a ako su u pitanju dvije – samo jedna smije biti direktor odnosno odgovorna osoba. I da, ako se jednog dana zaista odlučite izbaciti ovo j na početku – očekujte još malo dodatnih troškova. Ako ćete biti jedini vlasnik i direktor onda također, kao i kod d.o.o. morate plaćati doprinose na minimalnu osnovicu od 5.213,00 kuna. Isto kao i d.o.o. u prvoj godini poslovanja j.d.o.o. je oslobođen plaćanja članarine HGK u iznosu 42,00 kn.

Koji pravni oblik odabrati ovisi i o tome kojom se djelatnošću planirate baviti te planirate li imati još zaposlenih u tvrtki od početka, te naravno i o Vašim financijskom ulaganju u otvaranje tvrtke, očekivanom plasmanu, troškovima i financijama, zato je najbolje da se konzultirate s knjigovođom koji će Vas detaljnije uputiti.

Što god da odlučite, računajte na nas. Rado ćemo biti Vaš knjigovodstveni svjetionik u mraku papirologije i brojeva.

Kontakt

Tražite profesionalni tim za vođenje knjigovodstva vaše tvrtke?

Odmah nas kontaktirajte za savjet i ponudu!

Ostale objave

Kako do potvrde o visini dohotka?

Kako do potvrde o visini dohotka?

Obrazac IP ukinut je još 2019., a zadnja obveza poslodavca bila je sastaviti i uručiti radnicima IP obrazac za 2018. do 31.1.2019. Iako je ukinut, i sada vrlo često radnici od poslodavca traže izdavanje IP obrazaca. Najčešće kao prilog  dokumentaciji za kreditne...

Poduzetnička akademija u Razvojnom centru Ličko-senjske županije

Poduzetnička akademija u Razvojnom centru Ličko-senjske županije

Razvojni centar Ličko-senjske županije započeo je novu 2024. godinu s ciklusom radionica za poduzetnike početnike ili one koji to tek planiraju postati. Na Poduzetničkoj akademiji sudjelovala je naša Ljiljana Sedak-Benčić s temama Pokretanje poslovanja te...

Knjigovodstvene usluge krojene po vašoj mjeri

Knjigovodstveni servis u Zagrebu na kojeg se možete osloniti