Dopuna Odluke o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Propisana plaća od 15.000 HRK bruto za člana uprave, direktora, vlasnika obrta i druge osobe ovlaštene za zastupanje)  Sindikat graditeljstva Hrvatske i HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva donijeli su “Odluku / tumačenje odredbi članka 5. i 39. Tarifni stavovi grupa XI. Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (NN broj 115/15, 26/18,93/20, 104/20,93/22, 94/22 i 115/22, dalje: Kolektivni ugovor za graditeljstvo ili KUG […]

Propisana plaća od 15.000 HRK bruto za člana uprave, direktora, vlasnika obrta i druge osobe ovlaštene za zastupanje) 

Sindikat graditeljstva Hrvatske i HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva donijeli su “Odluku / tumačenje odredbi članka 5. i 39. Tarifni stavovi grupa XI. Kolektivnog ugovora za graditeljstvo (NN broj 115/15, 26/18,93/20, 104/20,93/22, 94/22 i 115/22, dalje: Kolektivni ugovor za graditeljstvo ili KUG )”.  

Iz Odluke/tumačenja: 

Ako nisu ispunjeni gore navedeni uvjeti, samo činjenica upisa u sudski registar osobe kao člana uprave ili direktora, prema posebnim propisima ne predstavlja obavezu primjene osnovne mjesečne plaće prema XI. grupi složenosti poslova prema Tarifnim stavovima iz KUG-a. Ako je (u pravilu za mikro poduzetnika) u sudski registar upisana kao član uprave ili direktor osoba koja prema ugovoru o radu obavlja druge kvalificirane poslove iz djelatnosti u području građevinarstva koji su razvrstani i vrednovani u tarifnom dijelu KUG-a do X grupe složenosti, poslodavac je dužan obračunavati i isplaćivati plaću za tu osobu, kao i za sve ostale radnike kod poslodavca, najmanje u iznosu pripadajuće grupe složenosti za poslove za koje su kvalificirani i koje obavljaju. Napominjemo da KUG-om nije ugovoren i utvrđen prihod trgovačkog društva kao uvjet za obračun i isplatu osnovne plaće za XI. grupa Tarifnih stavova. Vezano za primjenu KUG-a na vlasnike obrta, napominjemo da su sa 5. izmjenama i dopunama KUG-a od 15.09.2022. godine(NN broj115) vlasnici – obrtnici isključeni iz primjene Xl. grupe Tarifnih stavova KUG-a, dok se KUG primjenjuje na njihove zaposlenike koji obavljaju poslove razvrstane i vrednovane u tarifnom dijelu KUG-a do X grupe složenosti. 

Slijedom navedenog moguće je da zaposleni član uprave, direktor, odgovorna osoba ima ugovor o radu u kojem su definirani poslovi za koje je kvalificiran i koje obavlja a koji su iz neke “niže” grupe tarifnih stavova te da ima minimalno ugovorenu plaću u skladu s time. Nevezano za tumačenje primjene tarifnog stavka XI. za ostale zaposlene radnike je potrebno poštivati tarifne stavke te prema složenosti poslova ugovoriti bruto plaće koji nisu niže od zadanog iznosa. 

Preuzmite cijelu odluku: Preuzimanje

 

 

Kontakt

Tražite profesionalni tim za vođenje knjigovodstva vaše tvrtke?

Odmah nas kontaktirajte za savjet i ponudu!

Ostale objave

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva koja je stupila na snagu 01. studenog 2022.g.   Odlukom se primjena Kolektivnog ugovora proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnosti graditeljstva, odnosno na sve djelatnosti iz područja F koji uključuje...

Knjigovodstvene usluge krojene po vašoj mjeri

Knjigovodstveni servis u Zagrebu na kojeg se možete osloniti