Otvaranje obrta

Dosta Vam je da Vam šefuju? Imate sjajnu ideju za pokretanje vlastitog biznisa i već imate i određeni broj zainteresiranih klijenata i jedino što Vam preostaje je da otvorite vlastiti obrt kako bi mogli legalno poslovati?

OTVARANJE OBRTA

Dosta Vam je da Vam šefuju? Imate sjajnu ideju za pokretanje vlastitog biznisa i već imate i određeni broj zainteresiranih klijenata i jedino što Vam preostaje je da otvorite vlastiti obrt kako bi mogli legalno poslovati? Sami proces otvaranja obrta nije uopće kompliciran, najkompliciraniji dio je, de facto, odlučiti što otvoriti – obrt ili d.o.o. (j.d.o.o.) i pokrenuti postupak otvaranja. No, s obzirom na to da čitate ovaj članak, već ste odlučili otvoriti obrt, zar ne?

KOJA JE RAZLIKA IZME?U OBRTA I D.O.O.?

Ako otvorite tvrtku, ne možete slobodno raspolagati s novcem na računu, već ste se dužni zaposliti u vlastitoj tvrtki kao zaposlenik i primati plaću za svoj rad kao i kod svakog drugog poslodavca. Ako otvarate tvrtku i bit ćete jedini zaposlenik tvrtke, odnosno i njegov direktor, morate sami sebi isplatiti direktorsku plaću koja iznosi minimalno 5.213 kuna bruto. Kod obrta to za sada nije tako, već sav
zarađeni novac možete podizati s računa obrta u bilo koje vrijeme, bez dodatnih troškova i bilo kakvih ograničenja. Kao obrtnik dužni ste također plaćati mirovinsko i zdravstveno osiguranje koje ispada oko 1.200 kuna mjesečno za paušalce i 1.900 kuna za obrtnike koji vode poslovne knjige te doprinos obrtničkoj komori 228 kn kvartalno te još par sitnih doprinosa poput doprinosa za šume i članarine Turističkoj zajednici

POSEBNE VRSTE OBRTA

Prije nego počnete prikupljati svu potrebnu papirologiju, kucati na vrata i obilaziti šaltere, preporučujemo da dobro proučite Pravilnik o vezanim i povlaštenim obrtima, posebice dio o posebnim vrstama obrta i potrebnoj stručnoj spremi. Naime, za različita zanimanja potrebna je različita stručna sprema koja se kreće od niže stručne spreme pa sve do majstorskog ispita, ovisno o zanimanju. Ako unaprijed ne posjedujete odgovarajuću kvalifikaciju za djelatnost za koju želite otvoriti obrt, morat ćete
s prvo upisati edukaciju pa tek po završetku imati potrebnu stručnu spremu za djelatnost kojom se želite baviti.

ODABIR DJELATNOSTI NAZIV OBRTA

Oduvijek ste željeli biti vlasnik Svemira? Sad napokon imate priliku: nazovite svoj obrt Svemir i eto ga – možete odmah isprintati posjetnice na kojima piše – Vaše ime – Vlasnik Svemira! Šalimo se malo. 🙂 Izbor naziva za obrt potpuno je proizvoljan, no treba se sastojati od 3 dijela – željeni naziv, tip obrta i podaci o vlasniku. Kod odabira naziva obrta možete stvarno biti maštoviti, te možete koristiti i riječi drugih europskih jezika te latinski. Ono što Vam možemo savjetovati je da probate biti originalni te da pogledate na internetu sudski registar i obrtni registar kako bi bili sigurni da ime ne dijelite s još stotinom drugih tvrtki i obrta u Hrvatskoj. Možete proći i sa skraćenim nazivom, bez tipa obrta, ali prema zakonu, naziv i podaci o vlasniku moraju biti navedeni. Djelatnosti ćete odabrati prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, a primarnu birate samo jednu.

UPIS OBRTA U OBRTNI REGISTAR

Klikom na aplikaciju egrađaniiii uštedjet ćete si puno vremena i obilazaka šaltera. Ako tražite poticaje od HZZ-a, pripazite da vam papiri prođu prije nego otvorite obrt jer ako se dogodi da papiri negdje zapnu a Vi u međuvremenu otvorite obrt, pravo na poticaje ne ćete ostvariti. Troškovi osnivanja iznose oko 270 kuna a obrtnica u ovom slučaju dolazi u vaš egrađanski pretinac. Nakon toga spremni ste za sljedeći korak.

IZRADA PEČATA I OTVARANJE RAČUNA

Pečat će vas koštati između 150 i 200 kuna, a treba sadržavati naziv obrta i adresu. Za izradu pečata potrebna vam je kopija Rješenja o upisu obrta u Obrtni registar. Nakon toga možete produžiti do banke gdje ćete s osobnom iskaznicom, rješenjem, i žigom otvoriti žiro račun. Naknada za otvaranje žiro računa je 50 kn a banka će je naplatiti s Vašeg računa tijekom prvog mjeseca poslovanja.

MIROVINSKO, ZDRAVSTVENO I POREZNA

Taman kad pomislite, e to je sad to – nije. Morate još svratiti do teta na mirovinskom s preslikom Rješenja o upisu u obrtni registar i tiskanicama M-1P i M-11P. Ne zaboravite i presliku osobne iskaznice. presliku rješenja o početku poslovanja obrta, presliku potpisnog kartona u banci i presliku potvrde o OIB-u. Da, čeka vas dosta fotokopiranja. Šećer na kraju ili treća sreća je odlazak na Poreznu upravu prema sjedištu obrta, a koji se mora desiti u roku 8 dana od primitka obrtnice. Za ovaj izlet potrebna Vam je popunjeni obrazac RPO. Tada se ujedno i izjašnjavate želite li porez plaćati paušalno. Naime,paušalno plaćanje poreza je na tromjesečnoj bazi a plaćate iznos prema visini primitaka u toku godine. Svi ovi posjeti mirovinskom, zdravstvu i poreznoj upravi i kopiranja mogu se izbjeći elektronskim prijavama putem aplikacija e-porezna, e-mirovinski o e-zdravstvo. Ako ste vlasnik paušalnog obrta morate imati i predavati nekoliko dokumenata. Prva je knjiga prometa u kojoj se nalaze sve gotovinske i bezgotovinske transakcije u pisanom ili elektronskom obliku. PO-SD obrazac predajete najkasnije do 15.siječnja za prethodnu godinu i u njemu se kvartalno zbrajaju svi prometi za prošlu godinu. Na temelju toga vrši se povrat ili nadoplata poreza. Odlukom o visini blagajničkog maksimuma određujete svotu iznad koje ste dužni novce položiti na račun obrta. Interni akt o fiskalizaciji donosite bez obzira na to poslujete li gotovinom ili ne, a, njime donosite odluku o pravilima sljednosti numeričkih brojeva računa, poslovnim prostorima, oznakama poslovnih prostora i operatera na naplatnim uređajima. Ako naplaćujete gotovinski ili putem kreditnih kartica obvezni ste fiskalizirati svoje račune.

POREZI I DOPRINOSI ZA PAUŠALCE

Ovisno o ukupnim godišnjim primitcima ili predviđenim primitcima za tekuću godinu za novog poreznog obveznika, godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se u 5 razina:
do 85.000 kn – 1.805,40 kn poreza + prireza (Zagreb) godišnje
od 85.001 do 115.000 kn – 2.442,60 kn poreza + prireza (Zagreb) godišnje
od 115.001 do 149.000 kn – 3.175,38 kn poreza + prireza (Zagreb) godišnje
od 149.001 do 230.000 kn -4.885,20 kn poreza + prireza (Zagreb) godišnje
od 230.001 kn do 300.000 kn – 6.372,00 kn poreza + prireza (Zagreb)godišnje Obveznii mjesečni doprinosi plaćaju se do 15. dana u mjesecu za prethodni mjesec, a iznose oko 1200 kn za za paušalne obrtnike,

KOMORSKI DOPRINOS I ZAŠTITA NA RADU

U prvoj godini poslovanja oslobođeni ste plaćanja komorskog doprinosa. Obrtnička komora obavijestit će vas o tome pismenim putem, a obavijestit će i Poreznu upravu. Ako niste poslodavac već samozaposlena osoba, ne podliježete inspekcijskom nadzoru iz područja zaštite na radu. Ako pak imate naučnike,polaznike stručnog osposobljavanja – e, to je već druga priča i tada se više ne smatrate samozaposlenim osobama te će tada Vaš obrt biti i u nadležnosti i inspekcije rada.

TREBA LI OBRT IMATI KNJIGOVOĐU ?

Ako niste u sustavu PDV-a potencijalno možete i sami voditi poslovne knjige koje se knjige primitaka i izdataka, ali u praksi to je moguće samo za neka jednostavna zanimanja i obrte bez zaposlenih. Najbolje je da ipak u svakom slučaju nađete pouzdanog knjigovođu koji će za Vas voditi poslovne knjige, jer u suprotnom uvijek riskirate visoke kazne jer Vam poslovne knjige neće biti u potpunosti u skladu sa zakonom. Fiskalizacija je također obavezna i za obrte koji nisu u sustavu PDV-a pa Vam je to još jedan razlog više zašto poslovne knjige prepustiti stručnoj osobi. Ako ste paušalni obrtnik početkom godine ste obavezni poreznoj upravi predati PO-SD obrazac najkasnije do 15 siječnja prethodnu godinu poslovanja u kojem se kvartalno zbrajaju svi prometi unutar godine te kako bi Vam porezna uprava mogla izračunati koliko trebate platiti poreza i prireza. Svakako savjetujemo da ako planirate ipak sami voditi poslovne knjige da prije predaje obrasca date ipak nekom knjigovođi da Vam pogleda ako ste sve obrasce dobro ispunili. Kao obrtnik niste dužni imati knjigovođu i sami možete voditi svoje poslovne knjige, no s druge strane za par stotina kunamjesećno možete biti sigurni da je sve u skladu sa zakonom i mirno spavati.
U Svakom slučaju, drago nam je da ste se odlučili na ovaj korak i rado ćemo Vas savjetovati kako otvoriti obrt započeti sa radom te kako uskladiti poslovne knjige sa važećim zakonskim propisima.

Kontakt

Tražite profesionalni tim za vođenje knjigovodstva vaše tvrtke?

Odmah nas kontaktirajte za savjet i ponudu!

Ostale objave

Dopuna Odluke o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Dopuna Odluke o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Propisana plaća od 15.000 HRK bruto za člana uprave, direktora, vlasnika obrta i druge osobe ovlaštene za zastupanje)  Sindikat graditeljstva Hrvatske i HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva donijeli su “Odluku / tumačenje odredbi članka 5. i 39. Tarifni stavovi grupa...

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva koja je stupila na snagu 01. studenog 2022.g.   Odlukom se primjena Kolektivnog ugovora proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnosti graditeljstva, odnosno na sve djelatnosti iz područja F koji uključuje...

Knjigovodstvene usluge krojene po vašoj mjeri

Knjigovodstveni servis u Zagrebu na kojeg se možete osloniti