Dvojno iskazivanje cijena kao mjera zaštite potrošača

Obveza dvojnog iskazivanja cijena primjenjuje se od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. i u tom razdoblju poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama. U razdoblju od 05.09.-31.12.22.g. cijene će se preračunavati iz kuna u eure prema […]

Obveza dvojnog iskazivanja cijena primjenjuje se od 5. rujna 2022. do 31. prosinca 2023. i u tom razdoblju poslovni subjekti i drugi obveznici u svojim odnosima s potrošačima moraju iskazati cijenu i druge novčane iskaze vrijednosti i u eurima i u kunama.

U razdoblju od 05.09.-31.12.22.g. cijene će se preračunavati iz kuna u eure prema fiksnom konverzijskom tečaju, a u razdoblju od 01.01.-31.12.2023.g. iz eura u kune i tako dvojno iskazivati.

Kod preračuna kune u euro koristi se isključivo fiksni tečaj konverzije 7,53450 i treba se koristiti u punom brojčanom iznosu. Nije dozvoljeno preračunavanje cijena skraćenim tečajemzaokruženog na primjer na dvije decimale. Rezultat koji se dobiva preračunavanjem zaokružuje se na dvije decimale s točnošću od jednog centa, a na temelju treće decimale prema matematičkim pravilima zaokruživanja:

ako je treća decimala manja od pet (broj od 0 do 4), druga decimala ostaje nepromijenjena (iznos u centima ostaje isti);
ako je treća decimala jednaka ili veća od pet (broj od 5 do 9), druga decimala povećava se za jedan (iznos u centima zaokružuje se na viši cent).

Iznosi u eurima nakon preračunavanja (konverzije) cijena iskazuju se s najmanje dvije znamenke nakon zareza.

Preračunavanje valuta ne smije utjecati na povećanje cijene ili na povećanje vrijednosti roba i usluga.

U slučaju opravdane promjene cijene u kuni u periodu od 5.9.2022. – 31.12.2022, cijena u kuni se mijenja te se nova utvrđena cijena preračunava u euro uz primjenu tečaja 7,53450, au skladu s matematičkim pravilima zaokruživanja.

U slučaju opravdane promjene cijene u euru nakon 1.1.2023. cijena u euru se mijenja te se nova utvrđena cijena preračunava u kunu uz primjenu tečaja 7,53450 i prema matematičkim pravilima zaokruživanja.

Na dan uvođenja eura, prije i poslije toga dana, a prilikom formiranja cijena u  eurima poslovni subjekti mogu cijenu sniziti tj. zaokružiti cijenu na niže. Prema temeljnim načelima iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj zabranjeno je u procesu uvođenja eura zaokruživanje na više, suprotno pravilima zaokruživanja. Iz načela zaštite potrošača proizlazi kako potrošač ne smije biti u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da euro nije uveden.

Snižavanje cijene zbog zaokruživanja ide u korist potrošača i dopušteno je pa i poželjno jer pokazuje da proces uvođenja eura nije iskorišten kako bi se potrošače dovelo u nepovoljniji položaj, nego čak i u povoljniju situaciju u odnosu na razdoblje prijeuvođenja eura.

Iz Zakona o uvođenju eura kao službene valute u RH:

Temeljna načela uvođenja eura
Članak 6.
U postupku uvođenja eura primjenjuju se načelo zaštite potrošača, načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena, načelo neprekidnosti pravnih instrumenata, načelo učinkovitosti i ekonomičnosti te načelo transparentnosti i informiranosti.

Načelo zaštite potrošača
Članak 7.
(1) Preračunavanje cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti provodi se bez naknade, primjenom fiksnog tečaja konverzije sukladno pravilima za preračunavanje i zaokruživanje iz ovoga Zakona.
(2) Zbog preračunavanja iz stavka 1. ovoga članka potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden.(3) Potrošaču se osiguravaju pravodobne, jasne i točne informacije o postupku i pravilima zamjene gotovog novca kune za gotov novac eura, kao i svi bitni elementi preračunavanja i iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti.

Načelo zabrane neopravdanog povećanja cijena
Članak 8.
Zabranjeno je poslovnim subjektima, kreditnoj instituciji, kreditnoj uniji, instituciji za platni promet, instituciji za elektronički novac, drugom vjerovniku sukladno propisu kojim se uređuje potrošačko kreditiranje, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, pružatelju financijskih usluga i tijelu javne vlasti pri uvođenju eura povećati cijenu robe ili usluge prema potrošačima bez opravdanog razloga.

Kontakt

Tražite profesionalni tim za vođenje knjigovodstva vaše tvrtke?

Odmah nas kontaktirajte za savjet i ponudu!

Ostale objave

Dopuna Odluke o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Dopuna Odluke o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Propisana plaća od 15.000 HRK bruto za člana uprave, direktora, vlasnika obrta i druge osobe ovlaštene za zastupanje)  Sindikat graditeljstva Hrvatske i HUP-Udruga poslodavaca graditeljstva donijeli su “Odluku / tumačenje odredbi članka 5. i 39. Tarifni stavovi grupa...

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva

Odluka o proširenju kolektivnog ugovora graditeljstva koja je stupila na snagu 01. studenog 2022.g.   Odlukom se primjena Kolektivnog ugovora proširuje na sve poslodavce i radnike u djelatnosti graditeljstva, odnosno na sve djelatnosti iz područja F koji uključuje...

Knjigovodstvene usluge krojene po vašoj mjeri

Knjigovodstveni servis u Zagrebu na kojeg se možete osloniti